Velkommen! ❤
Så gøy at du har funnet bloggen min! Jeg heter Jessica Walderhaug, er 31 år gammel, singel, barnløs, kattemamma til 3, og bosatt i Ål kommune.
Les mer om meg ved å klikke nedenfor.
LES MER
 • 1
  VIDEOBLOGG

  Kommer etterhvert
  Se videoer
 • 2
  BØKER

  Kommer etterhvert
  Learn more
 • 3
  MAT & DRIKKE

  Har du sett mat, drikke eller kaker her på bloggen og tenkt at du gjerne vil vite hvordan de smaker? Her finner du oppskriftene slik at du kan lage dem selv! :)
  Les mer

Slik identifiserer du en falsk venn

I denne bloggkategorien forsøker jeg å svare på noen av livets store spørsmål når det kommer til hvordan vi mennesker fungerer. Vær oppmerksom på at alle svar kun er teorier, ikke vitenskapelig bevist fakta. 

SVAR: Begrepet "falsk venn" kan ha flere betydninger, men vanligvis brukes det om noen som kun er venner med oss for egen vinning, uten å egentlig bry seg om oss i det hele tatt. Dette kan forekomme på flere forskjellige måter, for eksempel:

Personen bruker deg for å fremstå bedre enn de er: Du er trans, mørkhudet eller homofil. Vennen din er hvit, hetero og cis. Personen poster jevnlig bilder av dere to på sosiale medier med tekster som "ja, noen av mine aller beste venner er trans/svarte/homofile, jeg forstår ikke hvorfor det skal være noe problem?". Det kan for deg fremstå som om vennen din forsøker å sette fokus på at "folk er folk og fordommer er ut", men det vedkommende faktisk gjør er å bruke deres vennskap til å vise verden at "hei, jeg er et godt menneske som henger med sånne som samfunnet har fordommer mot". Om personen gjør et nummer av å nevne hudfargen din, legningen din eller kjønnet ditt, er det garantert for å sette seg selv i et bedre lys. Ekte venner tenker ikke over kjønnet ditt, legningen din eller hudfargen din. 

Personen hører kun av seg når de trenger noe:
Nesten hver eneste gang du tar kontakt med vennen din for å finne på noe, får du høre at de ikke har tid/er opptatt. Eventuelt får du ikke høre noe før langt ut på kvelden/natten, og da får du servert en unnskyldning om at de ikke hørte telefonen/så meldingen. Forsøker du da å foreslå at dere kan finne på noe i morgen, skal du fort se at de allerede har planer. Den eneste gangen personen vier deg interesse er når de selv trenger noe. Noen ganger kan det være at de ringer/sender deg melding og spør rett ut "hei, kan jeg låne 200 kr?" eller "kan du kjøre meg til_?". Andre ganger kan det være at dere faktisk tilbringer tid sammen før vedkommende en halvtimes tid senere "plutselig kommer på" at de trenger å låne penger til noe, trenger å bli kjørt et sted o.l. Det er ingenting galt i å be vennene sine om en tjeneste i ny og ne, men dersom vedkommende trenger noe HVER ENESTE GANG dere prater sammen og stort sett ignorerer deg ellers, er det et tegn på at du blir utnyttet. 

Personen utnytter deg for å bli lagt merke til: du har vært på reality tv/er en kjent influencer/artist eller rett og slett bare den populære kidden på skolen din. Din venn er mer anonym, en som ikke så mange legger merke til. Personen gjør et stort nummer av å ta bilder/videoer sammen med deg, tagger deg jevnlig i innlegg på facebook/sosiale medier hvor de omtaler deg som "min bestevenn *navn*", Generelt gjør et stort nummer av at alle skal vite at dere ikke bare kjenner hverandre, men er kjempenære venner. Dette er ikke en person som bryr seg om deg, men en person som forsøker å selv bli kjent/populær ved å henge med kjente/populære mennesker. 

Personen vil erstatte deg: personen vil jevnt låne klær av deg eller vite hvor du har kjøpt dem. Personen vil vite hvor du har kjøpt interiøret ditt. Personen kopierer alle dine ord og utrykk, farger håret i samme farge som ditt, klipper/styler det som ditt, sminker seg som deg, og gjør veldig tydelige forsøk på å bli bestevenner med dine bestevenner og kjæreste med din kjæreste. Slike mennesker har ingen egen identitet, så de forsøker å stjele andres. Deres mål er ikke å være venner med deg, men å erstatte deg fullstendig både hos vennene dine og hos kjæresten din. 

Personen bruker deg for å komme nær noen andre: Hver gang dere er hjemme hos deg og samboeren din, er vennen din  i overkant hyggelig mot nevnte samboer. Skal dere se film hjemme, dra på kino, ut på fest eller tilsvarende foreslår hun hver eneste gang at han kan bli med. Hun tilbyr seg ofte å hente noe i kjøleskapet til ham, eller spør om han kan hente noe til henne. Sitter dere i sofaen alle tre, sitter hun ved siden av ham. Har han grillet til dere, kan hun virkelig ikke få roset ham nok. Er han ikke tilstede, spør hun deg tilsynelatende uskyldige spørsmål som: "hvordan går det med dere to da?", "hvor er typen din hen?". Hun spøker, med ham tilstede, om at du må passe deg litt nå, ellers kommer hun og stjeler han fra deg. Hun komplimenterer ham jevnlig: han er så flink til å lage mat, han er så flink til å klippe gresset, han har fått så fin brunfarge og har så fin kropp, han er så morsom og snill, og slik fortsetter det. Dersom en venn gjør dette, er det ikke tilfeldig. Det er ikke fordi hun vil gå greit overens med kjæresten din. Det er fordi hun er ute etter å stjele ham fra deg. Spøkene hennes fungerer både som et hint til ham om at hun er interessert, samtidig som det er et lite dytt til deg for å se hvordan du reagerer. Det hun gjør er akkurat nok til å vekke en reaksjon hos deg, samtidig som det er uskyldig nok til at hun lett kan påstå hun bare "prøver å være hyggelig"/ "bare tuller" og dermed fremstille deg som ei mentalt ustabil og sykelig sjalu jente. Dette igjen vil få kjæresten din til å se deg i et nytt og veldig negativt lys, samtidig som hun fremstår som den uskyldige parten, noe som vekker beskyttelsesinstinktet hans og dermed skape problemer i forholdet som ikke tidligere eksisterte. Jo mer du prøver å peke beviser mot venninnen din om at hun ikke har rent mel i posen, jo galere fremstår du.

Personen utnytter deg økonomisk: personen har alltid dårlig råd. De virkelig dumme menneskene vil spørre rett ut om de kan låne store summer med penger. De litt smartere menneskene er slike som avslår å finne på noe fordi de ikke har råd: spør du om dere skal ta en fest, har hun ikke råd. Spør du om dere skal ta en tur på kino, har hun ikke råd. Grille? Hun har ikke råd. Spise på McDonalds? Hun har ikke råd. På den måten legger hun ballen litt i dine hender, og du lures til å tro at det å spandere på henne var ditt eget forslag. Ved å la deg spandere moroa, sparer hun sine egne penger. Vær veldig obs dersom hun aldri selv spanderer noe tilbake, er veldig oppsatt på at du må betale tilbake hvert minste beløp de ytterst få gangene du låner ei krone eller to, og/eller krever skyhøye beløp for å gjøre bittesmå tjenester. Jeg hadde for eksempel ei venninne en gang som var veldig oppsatt på at de 36 kronene jeg lånte til en rusbrus skulle vippses tilbake så fort vi kom ut i bilen. Samme venninne hadde imidlertid ingen problem med å la meg spandere mat til henne på BurgerKing for et høyere beløp. Dette var også ei slik venninne som krevde taxi-priser for å kjøre småturer, og endret prisene fra gang til gang. Prisene var såpass stive at til og med andre venner og bekjente spurte meg i fullt alvor om mennesket hadde en diagnose. 

Personen er hyggelig ansikt til ansikt, men snakker stygt om deg bak ryggen din: Slike mennesker har ofte et behov for å speile andre, det vil si at de oppgir å mene det som andre mener, tenke det som andre tenker, og skifter personlighet etter hvem de henger med. De snakker dritt om deg til andre, og dritt om andre til deg. Ved å bruke denne "vi misliker de samme menneskene"-taktikken etableres gjerne et mye nærmere vennskap, og vedkommende får vist at hun "er med i gjengen" samtidig som hun også sørger for å fremstille sine venner i et negativt lys hos andre, som ofte kan føre til at disse vennene kan føle seg litt upopulære og uglesett, som igjen fører til at de tviholder på hvert eneste vennskap de har - inkludert hennes.

Selvfølgelig er det helt normalt at man fra tid til annen opplever at noen man trodde var en venn kanskje ikke er så mye til venn likevel, og da snakker nedsettende om vedkommende til andre. Men dersom vennen din sitter og snakker veldig stygt om en venn av seg, for så å neste dag poste en selfie med vedkommende på sosiale medier og omtale personen kun positivt, gjerne med kallenavn som "*navn*-bestis", bør du nok innse at vennen din kanskje ikke er så ærlig som du tror.


Den mest åpenbare formen for falske venner er imidlertid den som jevnt dolker deg i ryggen. Disse er veldig flinke til å avsløre seg selv, for så å prøve å rettferdiggjøre sin egen backstabbing. For å ta et eksempel: du forteller venninnen din at du er interessert i en fyr. Noen dager senere får du vite at hun har ligget med ham. Hun forsøker å bortforklare dette med at han uansett ikke er interessert i deg, så da spiller det ingen rolle. Et annet eksempel: du havner i krangel med ei venninne, og vennegjengen må velge mellom deg eller henne. De velger henne, og du blir skviset ut. Når du og venninnen din blir venner igjen, er de samme menneskene som skviset deg ut da du trengte dem mest, plutselig veldig hyggelige og later som de ikke har gjort noe galt: "vi måtte jo velge en av dere", kan de si for å forsøke å redde seg inn igjen og indirekte fortelle deg at du ikke har rett til å føle deg dolket i ryggen.