Velkommen! ❤
Så gøy at du har funnet bloggen min! Jeg heter Jessica Walderhaug, er 31 år gammel, singel, barnløs, kattemamma til 3, og bosatt i Ål kommune.
Les mer om meg ved å klikke nedenfor.
LES MER
 • 1
  VIDEOBLOGG

  Kommer etterhvert
  Se videoer
 • 2
  BØKER

  Kommer etterhvert
  Learn more
 • 3
  MAT & DRIKKE

  Har du sett mat, drikke eller kaker her på bloggen og tenkt at du gjerne vil vite hvordan de smaker? Her finner du oppskriftene slik at du kan lage dem selv! :)
  Les mer

Woke-kulturen ødelegger underholdningsbransjen

 Har dere lagt merke til at det i de fleste nyere tv-serier alltid er med minst èn hvit, èn asiatisk og èn mørkhudet hovedkarakter? Eller at en av hovedkarakterene 'alltid' kommer ut som lesbisk, homo - eller bifil (nå oftere refert til som pan)? At en av karakterene alltid sliter med å finne seg selv kroppslig, og hinter til at de kan være/er transseksuelle? Eller at nyere tv-serier synes å ha et større fokus på kvinneundertrykkelse og rasisme enn tidligere? 

Dette skyldes den såkalte woke-kulturen. Woke-kulturen referer til en gruppe mennesker som har "våknet opp" og forstått at verden er en ganske bedriten plass full av kvinneundertrykkelse, rasisme, homofobi, transfobi og at "han" eller "hun" ikke lengre kan brukes på alle mennesker.

Med woke-kulturen kom også den mye omtalte cancel-culturen: kulturen hvor vi rett og slett kutter ut mennesker som kommer med noe som kan oppfattes transfobisk, homofobisk, rasistisk eller kvinneundertrykkende.

Et godt eksempel på cancel-culture er Harry Potter-forfatter J.K. Rowling. Hun tjente milliarder på bøkene om den unge trollmannen, men valgte å donere bort alle pengene til veldedighet. Lenge hersket det en enighet om at Rowling var et empatisk og godt menneske, frem til hun i 2020 linket til en artikkel hvor ordene "mennesker som menstruerer" ble brukt, og kommenterte: "mennesker som menstruerer? Pleide vi ikke ha et navn på sånne?". Dette oppfattet fansen som svært krenkende mot transpersoner, og siden den gang har hun blitt fullstendig droppet. Hun krediteres ikke på filmer som baserer seg på bøkene hennes, og selv skuespillerne fra Harry Potter-filmene har gått ut og sagt de tar avstand fra henne og hennes meninger, og at de til tross for at de tjente seg rike på å spille i filmer basert på hennes bøker, ikke ønsker å forbindes med henne og heller ikke skylder henne noe.

Produsentene av filmer og tv-serier er livredde for å bli neste cancel culture-offer; de er livredde for at noen skal se noe problematisk i filmene eller tv-seriene de står bak, og dermed sette dem på droppe-listen. Dette kommer til utrykk gjennom økt fokus på å bekjempe kvinneundertrykkelse, rasisme, homofobi og tansfobi - for eksempel ved å ha hovedkarakterer i forskjellige etnisiteter, med forskjellige legninger og følelsen av å være født i feil kropp, samt gjøre dem til offer for rasisme og kvinneundertrykkelse. 

Dette låter selvfølgelig bra på papiret, men jeg opplever ofte at alt dette fokuset på å være "politisk korrekt" stjeler fokuset fra seriens egentlige handling. Jeg overlever fint om den mørkhudede karakteren i serien sier hun er engstelig for å gå hjem om kvelden fordi hun er redd politiet skal stoppe henne , men når opptil flere episoder vies til hvor problematisk mørkhudede har det med politiet, kjenner jeg at jeg går litt lei. Det samme gjelder for homofobi: jeg har ingenting imot at en karakter blir kjæreste med noen av samme kjønn, men det plager meg at man gjerne bruker fem til åtte episoder på å hinte frempå om dette, for så å fremstille forholdet som et 'sjokk', og deretter ha fem-seks episoder etterpå hvor vedkommende er usikker på om venner og familie aksepterer deres legning. Jeg har ingenting imot at en karakter som i begynnelsen er det ene kjønnet, sakte men sikkert begynner å identifisere seg som det motsatte kjønnet - men det stjeler veldig mye fokus fra seriens faktiske handling når nesten en hel sesong vies til denne karakterens usikkerhet rundt eget kjønn. 

Et godt eksempel på en serie som ødelegges av woke-kultur er "The Chilling Adventures Of Sabrina". Serien handler om Sabrina Spellman som på sin sekstenårsdag må velge om hun vil forlate skolen og vennene sine for å begynne på hekseskole, eller om hun vil fortsette å leve et normalt menneskeliv uten magi. Serien er i utgangspunktet spennende, men den er såpass politisk korrekt at det er flere anledninger hvor jeg rett og slett ikke orket å følge med. Alt fokuset på feminisme hvor Rosalind ved flere anledninger er i konflikt med skolen på grunn av små filleting (skolen har valgt å ikke ta inn visse bøker skrevet av kvinnelig forfatter, dette fremstilles som kvinneundertrykkende) og Susie's forvandling fra Susie til Theo hvorpå han/de(?) da senere utvikler et kjæresteforhold med Robin, stjeler veldig mye tid fra seriens faktiske tema - noe som gjør det hele veldig slitsomt og uinteressant.

The Chilling Adventures Of Sabrina er likevel langt fra det verste offeret for woke-kultur. Det har vært flere serier jeg har startet på, som jeg rett og slett ikke har klart å se på fordi noen av hovedkarakterene er så slitsomme at jeg rett og slett ikke orker. En serie jeg startet på måtte jeg rett og slett gi opp etter femte episode fordi en av karakterene, ei jente, aldri holdt kjeft om 'whataboutism'. Til dags dato har jeg ingen anelse om hva whataboutism faktisk er - alt jeg vet er at karakteren nevnte ordet kontinuerlig gjennom hver eneste episode, var sint og på hugget konstant, noe jeg opplevde som veldig plagsomt og lite moro å se på. 

Jeg sier ikke at tv-serier bør droppe absolutt alt fokus på å være "woke", men at det med fordel kan kuttes ned på. Istedenfor å ha opptil flere episoder som bygger opp til at en karakter kommer ut som homofil, for så å etterpå ha enda flere episoder om hvordan han eller hun er usikker på om venner og familie er glad i dem fremdeles, kunne det kanskje være en idè å vise frem at vedkommende er homofil/bi/pan allerede i første episode, og fremstille dette like normalt som om vedkommende var heterofil (noe det også er!). Rett og slett kutte ut alt det unødvendige "mellomdramaet". Vi kan gjerne ha episoder hvor en mørkhudet person snakker om rasisme og politivold, men det holder med èn eller maks to episoder viet til dette; det trenger ikke være et gjentagende tema i halve sesongen. Det samme gjelder karakterer som kommer ut som trans; vis gjerne at de føler de ikke passer i det kjønnet de er født med, men ikke gjør det til hovedtema over flere episoder. La serien få beholde sin faktiske handling uten for mye avsporing med "woke"-opplegg.

Fordi en overkant av avsporing er veldig slitsomt og ødeleggende.