Velkommen! ❤
Så gøy at du har funnet bloggen min! Jeg heter Jessica Walderhaug, er 31 år gammel, singel, barnløs, kattemamma til 3, og bosatt i Ål kommune.
Les mer om meg ved å klikke nedenfor.
LES MER
 • 1
  VIDEOBLOGG

  Kommer etterhvert
  Se videoer
 • 2
  BØKER

  Kommer etterhvert
  Learn more
 • 3
  MAT & DRIKKE

  Har du sett mat, drikke eller kaker her på bloggen og tenkt at du gjerne vil vite hvordan de smaker? Her finner du oppskriftene slik at du kan lage dem selv! :)
  Les mer

Virker pride mot sin hensikt?

Mitt første møte med pride var i 2013/14. Jeg var på vei hjem fra et overnattingsbesøk i Oslo, og så paraden idet taxien min kjørte forbi. Den gang syntes jeg det var hyggelig å se så mange mennesker samlet for å feire de homofiles rettigheter. Jeg satt med en følelse av at vi var på vei mot et mer åpent, mer inkluderende, samfunn. Nå i 2022 blir skolebarn oppfordret til å delta i paraden, og jeg stiller jeg meg spørsmålet: har det ikke gått litt for langt?
Pride-paraden i disse dager minner mest om et brasiliansk karneval. Det er farger til høyre og venstre, musikk og dans, og folk ikledd antrekk som hører hjemme på soverommet. Drag queens og dominaer går side om side, sistnevnte kanskje med en underdanig i bånd. Vi ser folk i bar overkropp, folk i undertøyet og folk kledd som Borat. Det har sin sjarm, men man kan fort bli forvirret: er det fremdeles de homofiles rettigheter som markeres, eller er det voksen-moro? For man kan fint feire homofili uten å kle seg som man er på vei til å spille inn pornofilm, tenker jeg.

Jeg tenker også at dette ikke er noe sted for barn. Barn ser riktignok ikke verden gjennom seksualiserte øyne, og dette har også vært argumentet til veldig mange som støtter at pride nå blir en del av skolen. Likevel mener jeg at det blir feil å kaste unger ut i dette. Det setter seg i underbevisstheten, tross alt. "Sånn vil jeg kle meg", kan en åtteåring tenke når de ser en domina. De ser ikke de seksuelle signalene, kun det stilige antrekket, men det vil by på problemer og uønsket oppmerksomhet senere.

OBS: Dette er et reklamebanner. Det betyr at jeg får en liten prosentandel dersom du klikker på bildet ovenfor og kjøper noe via linken. Dette koster ikke deg noe ekstra. 

Alt oppstyret rundt pride kan dessuten også virke mot sin hensikt på små barn. Små barn kjenner ikke til hvilke kamper de homofile har måttet kjempe for å få sine rettigheter. Små barn vet ikke at det bare er en håndfull år siden homofile fikk lov til å gifte seg i kirken, eller at det til og med den dag i dag er prester som nekter å vie homofile fordi det strider mot bibelens lære. Små barn vet ikke at homofili har vært "hysj hysj" i mange år, at folk har blitt drept for å være homofile, og at homofili en gang i tiden ble sett på som en mental sykdom mange faktisk ble lobotomert for.

Små barn kjenner ikke til denne historien, og for mange barn er pride-feiringen deres første møte med homofili. Førsteinntrykk er veldig viktig, spesielt hos små barn. Det er førsteinntrykket vårt som legger grunnlaget for holdningene våre. Om små barn får et førsteinntrykk av at homofili er synonymt med høy musikk, spesielle antrekk, gå i tog, vifting med regnbueflagg og ordet PRIDE trykket på hver eneste plakat hos butikker som gjerne vil gi inntrykk av å være hakket mer inkluderende og fordomsfri enn de kanskje er i et forsøk på å lokke til seg kunder og selge mer, hva tror dere barna lærer av dette? At homofile "er som folk flest"? Neppe. Sannsynligheten er stor for at disse barna får et inntrykk av at homofile er veldig glad i oppmerksomhet og å gjøre veldig mye ut av seg, noe som kanskje ikke er det beste inntrykket å gi dem, dersom målet er at de skal vokse opp til å se på homofili som noe normalt.

Hva tenker dere?