Hvem er du når konsekvenser ikke betyr noe?


"Fylla har skylda" er et begrep man ofte hører når det er snakk om dårlig oppførsel i beruset tilstand.

De av dere som kjenner meg privat vet at jeg ikke er fremmed for å ta en fest, drikke meg full og plutselig bli lille frøken "all eyes on me", noe som kan stå i sterk kontrast til den personen jeg er i edru tilstand; en noe stille, tilbaketrukket person med sosial angst.
Foto: sist gang jeg var på fylla.

Jeg har hørt mange si at de "switcher fullstendig" i fylla. At de blir en helt annen person enn de egentlig er, og gjør ting de aldri kunne ha funnet på å gjøre i edru tilstand.

Slike utsagn kjenner jeg meg ikke igjen i, og de støttes heller ikke av fakta. Når man leser om alkohol og dens virkning på kroppen, kan man lese at alkohol først og fremst gjør deg mer oppstemt. Det vil si gladere. Den tuller også med balansen og evnen til å snakke, slik at man gjerne både snøvler og sjangler. Ved for høyt inntak blir man trøtt, sløv og kvalm, får problemer med hukommelsen, og kan i verste fall også få problemer med å puste.

Jeg selv har ofte drukket såpass mye at luften kan føles seig og vanskelig å puste. Jeg har likevel aldri opplevd at personligheten min har forandret seg nevneverdig.

Etter et greit inntak av alkohol når man et punkt hvor man ikke lengre bryr seg om konsekvenser eller hva andre måtte tenke og mene, noe som for min del gjør at det blir lettere å sosialisere med andre mennesker. Lettere å føre samtaler, lettere å snakke om ting og å by på seg selv. Men der stopper det, for min del. Jeg er ikke ei slik som "plutselig glemmer" at jeg har en kjæreste ventende hjemme, som hopper til sengs med fremmede mennesker, eller plutselig får for meg at det å banke opp han kødden ved nabobordet vil bli kveldens store høydepunkt.

Jeg har lest mye om alkohol. Ikke et eneste sted står det nevnt at alkohol endrer ens personlighet. Det som derimot ofte kan forekomme, er at en person blir mindre selvkritisk og mer vågal.

Med andre ord: de personlighetstrekkene som kommer frem i fylla er ikke noe som dukker opp av intet. De er ikke en alternativ personlighet skapt av alkohol. Den personligheten du ser i fylla, er den personligheten personen faktisk har, men undertrykker i edru tilstand. 

Fylla har ikke skylda for personligheten din. Fylla har skylda for at den kommer frem i lyset.

Ingen kommentarer

Legg inn en kommentar

Blogger Template Created by pipdig